Business Swedens Exportchefsindex (Export Managers’ Index, EMI), som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer, fortsätter att ge negativa signaler om utvecklingen på världsmarknaden. EMI för fjärde kvartalet föll med 2,3 enheter till 44,4 – den lägsta nivån sedan pandemin bröt ut. Synen på förväntad exportefterfrågan från Nordamerika dök medan Asien återhämtade sig påtagligt.
Dessa var de huvudsakliga resultaten i rapporten som presenterades 9 november. Att index nu ligger en bra bit under 50 – som är skiljelinjen mellan optimism och pessimism – indikerar att företagen tror på en svag exportutveckling.
Index för förväntad exportefterfrågan från Asien återhämtade sig med en ökning på hela 15,2 enheter. Samtidigt backade index för Nordamerika med 9,1 enheter och föll därmed ner strax under 50-strecket. Index för såväl Västeuropa som Central- och Östeuropa ökade marginellt men ligger kvar en bra bit under 50.
Synen på såväl exportorderstockarna som exportförsäljningen i nuläget försämrades påtagligt. Men det finns ljusning i sikte. Både index för synen på förväntad exportförsäljning och index för lönsamheten i exportförsäljningen ökade och ligger nära 50-strecket, vilket indikerar normalläge. Trots att osäkerheten i omvärlden kvarstår har den inte tilltagit, och det blir allt tydligare att centralbankerna i det närmaste är klara med sina styrräntehöjningar.