ReVibe har utvecklat ett system som kan fånga upp vibrationer i industriella miljöer och omvandla dem till elektricitet. De jobbar framför allt med multinationella bolag som inte är begränsade av geografi. Att expandera utomlands har därför varit en naturlig del av företaget från början, även om de ofta utgår från branscher istället för länder.

Däremot krävs det en del efterforskningar för att ta reda på vilka kunder som är värda att satsa på. På Business Swedens LEAP-program fick de bättre grepp om vilka företag som är bäst för dem och i vilka länder de bör etablera kontor. 

ReVibe Energy är ett energisnålt alternativ som kan driva sensorer i järnvägar och gruvor i ungefär 15 år utan att man behöver byta batterier. Förutom i Sverige finns lösningen redan i Tyskland, USA och Australien.

Vi har sett oss som ett globalt företag från början. Att expandera utomlands behöver inte vara så krångligt. Viktor Börjesson, VD

Företagets VD Viktor Börjesson tycker dock inte att man ska överdramatisera globaliseringsprocessen: ”Att expandera utomlands behöver inte vara så krångligt. Man kan fråga kunden direkt om man undrar över något, eller ringa tullverket och kolla vad som gäller. Vi brukar förklara att vi gör detta för första gången, och det uppskattas bara.”

Däremot kan tidszonerna göra arbetsrelationerna lite knepiga. När man har kunder i länder som ligger 11 timmar före blir det många online-möten, särskilt om man vill undvika att flyga kors och tvärs över jorden hela tiden. Rent tekniskt finns det pålitliga lösningar, men det går knappast att undvika att man får jobba både väldigt sent och okristligt tidigt ibland.

revibe_img_1.jpg
revibe_img_2.jpg


Dessutom är det nödvändigt att utvärdera vilka branscher och bolag man bör satsa på, så att man inte slösar bort sin egen dyrbara energi. ReVibe anmälde sig till Business Swedens LEAP-program, som riktar sig särskilt till techföretag och startups med globala ambitioner. Genom workshops och coaching får deltagarna hjälp att utvärdera vilka marknader som är mest relevanta, identifiera potentiella partners och ta fram en individuell accelerationsplan.

”LEAP-programmet gav oss mycket bättre grepp om var vi ska lägga våra resurser. Tack vare Business Sweden har vi fått minst 10 konkreta affärsmöjligheter,” säger Börjesson.

ReVibe rekommenderar även Business Swedens utlandskontor: ”De har duktiga människor och levererar hög kvalitet. Det är mycket enklare att slå dem en signal än att lägga tid på egna efterforskningar,” säger Börjesson. Bland annat har de haft kontakt med Business Sweden i Kanada och Indien för rådgivning om nya kundförfrågningar.

För närvarande funderar ReVibe på att öppna utlandskontor bland annat i Australien och USA, framför allt för att lösa problematiken kring de stora tidsskillnaderna.

 

Utmaning

Att veta var man ska lägga sina resurser för att kunna etablera produktiva affärsrelationer.

Lösning

ReVibe gick Business Swedens LEAP-program och har kontaktat flera av Business Swedens utlandskontor för rådgivning om lokala marknader och potentiella kundrelationer.

Resultat

Samarbetet med Business Sweden har lett till mer än 10 konkreta affärsmöjligheter.


OM REVIBE

ReVibe erbjuder en konkurrenskraftig strömkälla som lämpar sig i industriella miljöer där enheter är uppkopplade under lång tid – med ReVibe Energy blir de mindre beroende av batterier som ska bytas ut.

Företaget grundades år 2014 som ett samarbete mellan SAAB Ventures och Chalmers Ventures. Det är baserat i Göteborg och har för närvarande sju anställda.


värdeskapande

ReVibe siktar på att bli världens ledande distributör av vibrations-baserade energisystem.