DET ÄR EN FORTSATT TURBULENT TID! 

Det är en fortsatt turbulent tid! Men i många av våra kontor runt om i världen tycker medarbetarna att de kan skönja en växande optimism hos svenska företagen. Tecken på ekonomisk ljusning - räntetoppen är nådd, inflationen är på väg ned, jobb skapas och tillväxten ökar i många länder. Samtidigt ökar oron av att kriget i Ukraina inte minskar i intensitet, att kriget i Gaza fortsätter och återkommande markeringar i Sydkinesiska sjön.

I den osäkerheten behövs Business Sweden. Jag är stolt över att vi håller på att bygga upp ett kontor i Kiev för att kunna stödja företag på plats i Ukraina. Men jag är också stolt över de analyser, råd och insatser som våra medarbetare ger till svenska företag varje dag för att kunna öka sin försäljning, produktion och personal. Vi gör stora spännande strategiska analyser åt många företag varje vecka – men lika viktigt är det hundratals människor i svenska bolag som kan gå till våra kontor och säga jag går till jobbet eftersom de hyr arbetsplatser, får hjälp med registrering och bokföring och kanske tar hjälp av oss för att anställa sin första säljchef i en ny marknad.

Vi gör det inte bara lättare för företag att växa globalt. Vi tar också ner risken och ökar tempot. Och det är viktigt i en osäker tid.
 
Vi visar också upp världen för svenska företag och Sverige för utländska. Inte minst i samband med att Frankrikes president kom på statsbesök till Sverige med ett antal ledande bolag – eller under kungaparets statsbesök till Mexico med ett trettiotal svenska bolag. Mexico är intressant – både som produktionsplats och för den egna marknaden, men också för företag som vill nå den amerikanska marknaden.

Sverige är nu medlem i Nato. Det påverkar inte bara vår säkerhet och försvarspolitik, utan även affärsmöjligheter för svenska företag. Det finns en purfärsk rapport från Business Sweden om detta som vi och våra nordiska motsvarigheter har beställt. Hämta rapporten på vår hemsida – eller hör av dig till oss om du vill veta mer!

Vårt statliga uppdrag preciserades i våras. Business Sweden får ett förstärkt uppdrag för att export- och investeringsfrämjande – och regeringen ger oss i uppdrag att öka synergier mellan handel och bistånd. Där är vi i full gång med att utveckla vår verksamhet med nya mål, nya metoder, nya kompetenser, nya medarbetare och nya återrapporteringskrav. Och framför allt med nya samarbeten – med myndigheter och biståndsaktörer, men framför allt med företag.

Jag skriver dessa rader från Åre och Åre Business Forum. Vi i Business Sweden är på plats för att träffa företag som vill hitta nya marknader. Roligt och intressant med alla personliga möten och samtal – och särskilt glädjande är det att träffa företag som redan arbetar med oss och vill hälsa till medarbetare och berömmer insatser som medarbetare har gjort över hela världen.

Det är så roligt att få bekräftelse på den nytta medarbetarna gör – på alla kontinenter och i snart sagt alla tidszoner. Och inspirerande att samtala om vad mer vi kan göra för att minska riskerna och snabba på tiden det tar att nå nya marknader.

Trevlig läsning och tveka inte att höra av dig om du har tankar eller synpunkter.

/Jan Larsson
VD, Business Sweden

Jan Larsson
 

President & CEO, Business Sweden